Leuk stukje in het AD over onze Chianti wijnen van Casaloste
Nicolaas Klei AD23/I\2016
In de jaren zeventig was het reuze hip, in de jaren tachtig haalde een beetje culinaire snob z’n neus er voor op, en eind jaren negentig zag ik in druilerige grijs Duits stadje de allerlaatste exemplaar: de pizzeria met mandflessen chianti.
Fiasco, heet zo’n fles. Het mandje was oorspronkelijk echt stro, ter bescherming van de mondgeblazen fles met soms zwakke plekken. Ook had de fiasco een bolle onderkant, en dankzij het stro kon je ‘m toch neerzetten.
In die tijd kon er ook goede chianti inzitten. Toen het stro plaats maakte voor plastic, werd pizzachianti een terecht scheldwoord. Jammer. Ik hoop nog altijd op zo’n fijne kitschfles met echt verrukkelijke chianti erin.
Deze rosso maniero van Casaloste bijvoorbeeld. Een zeer sympathieke landelijke ‘chianti’ met de geuren van rood fruit, specerijen, en de bomen dorrend in het laat seizoen. En op zon- en feestdagen komt dan hun elegante chianti classico op tafel, die hetzelfde biedt, maar dan met meer diepgang. Uiteraard in een deftige fles van bordeauxmodel.
Casaloste, toscana, rosso maniero 2013 € 11,85 en chianti classico 2011 € 15,10
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!